Sekstanje

Znate kako je teško riješiti se mrlja od kečapa s majice? E pa još je teže riješiti se neželjenih posljedica sekstanja (sexting). Zbog toga biste trebali sekstati pažljivo, u vama prihvatljivim granicama i s osobom koja neće naokolo mahati svojim ili tuđim prljavim rubljem.

Klikni na srce i saznaj više
1.

Prvo razmislite, a onda pošaljite.

Razmislite o tome ŠTO želite poslati, KOME i ZAŠTO. Ako niste sigurni želite li poslati poruku, ako nemate povjerenja u osobu kojoj poruku šaljete ili to radite samo zato što osjećate pritisak, a ne zato što smatrate da je uzbudljivo – odustanite od sekstanja! Kao u svakoj komunikaciji, i u sekstanju je najvažnije da se osjećate ugodno te da vam takav oblik komunikacije pruža zadovoljstvo, a ne da vam uzrokuje nelagodu.

Važno je da se cijelo vrijeme osjećate ugodno u svim aspektima komunikacije – ako vam je u početku bilo super, a u nekom trenutku vam je postalo neugodno i poželjeli ste prestati, onda je to upravo ono što biste trebali napraviti! Niste dužni nastaviti s komunikacijom u kojoj ne uživate!

2.

Budite oprezni jer bilo koji sadržaj koji pošaljete može ostati pohranjen!

Iako mnoge chat aplikacije imaju mogućnost brisanja poruka, a neke čak to rade automatski (poput SnapChata), nemojte zaboraviti da postoje načini za pohranu cjelokupnog sadržaja vaših poruka. Uzmimo primjer komunikacije putem SnapChata. Poslali ste poruku svom dečku i ona je automatski izbrisana. To ne znači da osoba kojoj ste pisali nije mogla screenshotati vašu poruku ili je fotkati drugim telefonom. Zato je važno razmisliti prije nego što zapravo pošaljete bilo kakvu poruku!

3.

Ako se nađete u neugodnoj situaciji, zatražite pomoć.

Mnogi ljudi širom svijeta sekstaju i najčešće to ostaje čin između dvoje ljudi. Međutim, u ne tako malom broju slučajeva, sekstanje zloupotrebljavaju upravo one osobe kojima najviše vjerujete – netko tko vam se sviđa, vaš dečko, cura, muški ili ženski prijatelj… Možda zato što ste odlučili prekinuti s tom osobom ili se ne slažete s onim što od vas traži, ucjenjivat će vas ili objaviti vašu intimnu komunikaciju bez vašeg znanja i pristanka. Uvijek imajte na umu da se nešto poput ovoga može dogoditi bilo kada. Nije vaša krivica ako se dogodi, ali je u tom slučaju važno zatražiti pomoć!

Sekstanje je komunikacija (SMS, chat) putem telefona ili digitalnih uređaja tijekom koje se razmjenjuju seksualne i intimne riječi, fotografije ili videozapisi.

Vodič za sekstanje

Danas je sekstanje jako rasprostranjeno, bilo u partnerskim odnosima ili izvan njih. Mnogo je onih koji su barem jednom u životu poslali seksualnu poruku (fotografiju, videozapis) osobi koja im se sviđa ili s kojom su u vezi.

Sekstanje može biti uzbudljivo i zanimljivo za obje uključene strane, ali lako se može zloupotrijebiti i dovesti do izdaje povjerenja ako se neki sadržaj dijeli bez vašeg znanja i pristanka.