Promatrač/ica

Nemojte samo promatrati! Budite dobar Samaritanac i prijavite nasilje ili nepravdu koju vidite u svom okruženju. Ako se bojite, ne morate to napraviti izravno, već možete reći roditeljima ili nastavnicima, dojaviti odgovornim institucijama ili nazvati liniju za pomoć.

Zamislite da ste član ove grupe.

Ako smatrate da nije OK dijeliti Larine fotografije, ali drugima niste ništa rekli niti na bilo koji način pokazali svoje neslaganje, radi se o slučaju efekta promatrača.

Što to znači?

POSTOJI NEKOLIKO RAZLOGA ZBOG KOJIH LJUDI NE REAGIRAJU U OVAKVIM SITUACIJAMA:

– boje se za vlastitu sigurnost
– misle da će reagirati netko drugi pa nema potrebe da se oni miješaju
– ne žele ulaziti u sukobe
– misle da njihova reakcija neće ništa promijeniti

EFEKT PROMATRAČA, u ovom slučaju, odnosi se na ponašanje osobe koja je, sama ili zajedno s drugim osobama, svjedočila sceni nasilja i nije reagirala.

Važno je da znamo

– U takvim situacijama često se dogodi da, čekajući da netko reagira, nitko zapravo ne reagira. Istovremeno, ako barem netko reagira, druge osobe pronalaze hrabrost da učine isto.
– Osoba koja je izložena nasilju, bilo online ili offline, može se osjećati vrlo usamljeno, uplašeno i dodatno povrijeđeno ako joj nitko ne pruži podršku.
– Osim toga, kad ne reagiramo šaljemo poruku počinitelju nasilja da je to što radi u redu i da tiho podržavamo njegove postupke.
– No kada svjedoci/svjedokinje nasilja reagiraju na takvu situaciju, počinitelj često mijenja svoje ponašanje jer uviđa da nema podršku za ono što radi!

Zbog toga vas želimo potaknuti na razmišljanje o svim sličnim situacijama koje se događaju u vašem okruženju (a znamo da se često dešavaju na internetu, u komentarima ili chat grupama).

Što možete učiniti u takvim situacijama?

Osim što se možete izravno obratiti nasilnoj osobi i ukazati joj na činjenicu da to što radi nije u redu, postoje i druge mogućnosti.

Ako se bojite reagirati sami, možete pozvati svoje prijatelje i reagirati svi zajedno. Reakcija veće grupe zasigurno će imati jači učinak od samo jedne osobe koja se usprotivila takvom ponašanju.

Također se možete obratiti nekom starijem za pomoć. Ovisno o tome događa li se nasilje u školi, na ulici ili na internetu, za savjet možete pitati roditelje, školsko osoblje ili nazvati liniju za pomoć.

U ozbiljnim situacijama uvijek je dobro kontaktirati policiju na broj 192.

Osim toga, čak i ako vas je bilo strah ili je postojao neki drugi razlog zbog kojeg niste odmah reagirali, uvijek se možete kasnije obratiti osobi koja je bila izložena nasilju, pitati je kako je i što joj treba. To je najmanje što možete učiniti, a puno će značiti osobi koja je preživjela nasilje jer ćete joj pokazati da ima podršku i da nije potpuno sama u toj situaciji.