KONTROLA

Autobus ne može bez vozača/ice koji/a njime upravlja, ali kad je riječ o vožnji kroz partnerske odnose na internetu i u fizičkom svijetu – ovo je karta koja vas vodi krivim putem. Bez obzira na to jeste li u vezi nekoliko tjedana ili nekoliko godina, svatko ima pravo odabrati svoje odredište i suputnike. Kad netko povisi glas, preuzme volan ili prejako pritisne papučicu gasa, to vas zapravo može usporiti i ponukati vas na ozbiljan razgovor s vozačem ili na promjenu autobusa. 

KAKO IZGLEDA KONTROLA U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU?

Vaš partner kontrolira što radite i kada, što nosite, s kim se družite, što čitate, što kupujete, ograničava vaše kretanje, prati vas, pretražuje vašu torbu, vrši pritisak na vas da izaberete između njega i vaše obitelji ili prijatelja…
Ponekad je jednostavnije vidjeti kontrolu i ljubomoru samo kao znakove brige i ljubavi, ali obratite pozornost na primjere u nastavku. Ako se učestalo ponavljaju razmislite radi li se zaista o ljubavi i brizi.

Morate biti dostupni cijelo vrijeme…

…prestati pratiti nekoga na društvenim mrežama…

…ili promijeniti vašu profilnu sliku?

Da, ovo je kontrola na internetu i oblik elektroničkog nasilja u partnerskoj vezi.

LOZINKA ZA KATASTROFU

Kontrola, kao oblik elektroničkog nasilja u partnerskim odnosima, je prilično uobičajena. Najbolji primjer za to je zahtjev za otkrivanjem lozinke ili razmjenom lozinki za račune koje imate na internetu. To se može činiti kao čin povjerenja (jer što imam skrivati ​​od osobe koju volim?), ali važno je znati da je vaša privatnost isključivo vaša i da u svakom odnosu treba postojati prostor koji je samo vaš. Nova prijateljstva, chatanje i praćenje vaših omiljenih zvijezda na Instagramu – to su stvari koje pripadaju samo vama.

Odluka da vašu lozinku ne želite podijeliti s partnerom/icom nije čin nepovjerenja – to je čin očuvanja privatnosti. Povjerenje se najbolje gradi kada svaka osoba ima svoj osobni prostor i vrijeme. Osim toga, ne želite zapravo da svi vide vašu komunikaciju s najboljom prijateljicom jer bi to značilo i ugrožavanje njezine privatnosti, zar ne?

Najčešći oblici kontrole mogu se činiti bezazlenima, ali ako se ponavljaju i postanu dio partnerske veze, tada ta veza postaje toksična. A toksične veze su bezveze.