Imaš podršku

Ako ste izloženi elektroničkom ili bilo kojem drugom obliku nasilja, uvijek se imate kome obratiti. Jer nasilje u virtualnom svijetu ostavlja stvarne ožiljke.

Internetsko nasilje je gotovo uvijek povezano s nasiljem u fizičkom okruženju. Može započeti na internetu i nastaviti u stvarnom svijetu ili može biti nastavak nasilja koje je započelo u fizičkom svijetu.
Važno je shvatiti da posljedice elektroničkog nasilja mogu biti jednako opasne kao i one koje nastanu nakon nasilja u fizičkom okruženju. Mogu biti različite – od straha, tjeskobe, nedostatka koncentracije do poremećaja spavanja, depresije, izolacije, čak i samoubojstva.

 

Ako ste izloženi bilo kojem obliku elektroničkog nasilja ili samo želite s nekim razgovarati, čak i ako niste sigurni radi li se o nasilju, imajte na umu da vam je dostupna podrška!

 

Online prijava

Prijava ilegalnog i štetnog sadržaja na internetu

 

Centar za sigurnost na Internetu

Savjetodavna linija centra:

0800 606 606

 

Prijava zlostavljanja i štetnog sadržaja na internetu

Pravobraniteljica za djecu

info@dijete.hr

Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba

info@poliklinika-djeca.hr

 

Hrabri telefon

01/6117 190

info@hrabritelefon.hr

 

Ženska soba, Centar za žrtve seksualnog nasilja
savjetovaliste@zenskasoba.hr

 

Web stranica „Sigurno mjesto”
www.sigurnomjesto.hr

Ne zaboravite da u vašem okruženju postoje odrasle osobe kojima možete vjerovati – mama, tata, nastavnici, članovi obitelji… Pronađite svoju osobu od povjerenja i razgovarajte s njom. Elektroničko nasilje može biti zastrašujuće, ali postane manje strašno kad se nekome povjerite i prihvatite njihovu pomoć!

Elektroničko nasilje ima svoje specifičnosti jer se odvija putem tehnologije, ali predstavlja dio niza nasilja kojem su posebno izložene žene i djevojke. Nasilje u online prostoru uvijek je povezano s nasiljem u fizičkom okruženju. Ono može početi u online prostoru, pa prijeći u realan svijet, ili može biti nastavak nasilja koje je započelo u realnom svijetu.

Važno je prepoznati da POSLJEDICE elektroničkog nasilja mogu biti jednako opasne kao da se nasilje dogodilo u nekom drugom obliku. Posljedice mogu biti brojne – od osjećaja straha, uznemirenosti, odsustva koncentracije, do nesanice, depresije, izolacije, pa čak i samoubojstva.