ELEKTRONIČKO NASILJE

Tehnologija je koristan alat za učenje i rad, ali u pogrešnim rukama može postati oružje koje uzrokuje psihološku, fizičku, seksualnu i ekonomsku štetu. Udarci tipkovnicom dio su mračne strane interneta i mogu ozlijediti više od udarca šakom, baš kao što ružna riječ može boljeti više od šamara. 

Kako izgleda elektroničko nasilje u svakodnevnom životu?

Elektroničko nasilje obično dijelimo na dvije kategorije: verbalno (prijetnje, ucjene, uvrede, govor mržnje…) i grafičko (neovlašteno fotografiranje i snimanje, neovlašteno objavljivanje fotografija i videozapisa, montaža fotografija i videozapisa…).

PRIMJERI ELEKTRONIČKOG NASILJA

– neprimjereni komentari na društvenim mrežama
– neovlaštena uporaba naših uređaja (mobilnih telefona, prijenosnih računala, tableta) ili naših računa na internetu (računi društvenih mreža, računi e-pošte…)
– šeranje privatne komunikacije, fotografija ili videozapisa s drugima bez pristanka

Svi ovi oblici elektroničkog nasilja mogu prouzrokovati različite posljedice. Tako možemo govoriti o psihološkom elektroničkom nasilju (šteta po naše psihičko zdravlje uzrokovana uvredama, prijetnjama, nametanjem kontrole…), seksualnom elektroničkom nasilju (šteta po našu seksualnu dobrobit uzrokovana neprimjerenim komentarima o našem izgledu, šeranjem intimnih fotografija ili videozapisa…), ekonomskom elektroničkom nasilju (zlouporaba naše lozinke za neovlaštenu kupovinu…).

To je svaki oblik nasilja počinjen zlouporabom tehnologije. To može biti nasilje na društvenim mrežama, chat aplikacijama, gaming platformama i, općenito, gdje god se na internetu događa komunikacija. Elektroničko ​​nasilje mogu počiniti osobe koje vas poznaju, osobe s kojima ste u partnerskoj vezi ili potpuni stranci. Elektroničko nasilje je ponekad nastavak nasilja koje se događa u stvarnom životu. U tom slučaju, počinitelji u stvarnom životu koriste tehnologiju za zlostavljanje i u virtualnom svijetu.

Koga pogađa elektroničko nasilje?

Iako elektroničko nasilje utječe i na žene i na muškarce, djevojčice i dječake, podaci pokazuju da su žene i djevojke najčešće žrtve ovog oblika nasilja te da su izložene posebno nasilnim oblicima agresije, poput uhođenja i seksualnog uznemiravanja. Procjenjuje se da je u Europi 9 milijuna djevojčica doživjelo neku vrstu elektroničkog nasilja do svoje 15. godine. To znači da je elektroničko nasilje također rodno uvjetovano. Nasilje na internetu je gotovo uvijek povezano s nasiljem u fizičkom okruženju. Može započeti putem interneta i nastaviti se u stvarnom svijetu ili može biti nastavak nasilja koje je započelo u fizičkom okruženju.

Važno je shvatiti da posljedice elektroničkog nasilja mogu biti jednako opasne kao i one koje nastanu nakon nasilja u fizičkom okruženju. Mogu biti različite – od straha, tjeskobe, nedostatka koncentracije do poremećaja spavanja, depresije, izolacije, čak i samoubojstva.

Test

Je li ovo nasilje?

Možete li prepoznati primjere elektroničkog nasilja?

1.

Moj partner svakodnevno kontrolira moje račune na društvenim mrežama i čita mi poruke jer je ljubomoran i boji se da ću se dopisivati s nekim drugim.

2.

Ako mi se ne sviđa nečija fotka na Instagramu, imam pravo popljuvati tu osobu. To ionako nije ‘za stvarno’, to je samo komentar.

3.

Moja prijateljica je objavila screenshot našeg privatnog chata, iako sam joj rekla da to ne radi. Sad mi dolaze uvredljive poruke. 🙁

4.

Ako želim objaviti tuđe privatne fotke, čak i ako osoba na fotkama to ne želi, imam na to pravo jer su na mom mobu.

5.

Pa što ako šaljem curama slike svoje kite, iako su rekle da ih ne žele! Svi to rade, pa zašto ne bih i ja.