Bully i stalker

Kad vas netko gurne u blato, to prljavo ponašanje naziva se bullying, a osoba koja voli blatiti druge ljude je bully. Ako vas netko prati, a nije vaša sjena, najvjerojatnije je stalker.
Razjasnimo to jednom zauvijek! Tko je cyberbully, a tko cyberstalker?

CYBERBULLY

…koristi tehnologiju za uznemiravanje, sramoćenje, ponižavanje ili vrijeđanje druge osobe, opetovano šalje uvredljive poruke i pokreće glasine s ciljem sramoćenja i ponižavanja.

Najčešća meta su im vršnjaci iz bliske okoline. Stoga se ovo često smatra oblikom vršnjačkog nasilja.

Cyberbullyji obično počinju s nasilnim ponašanjem tijekom srednje škole.

Cyberbullyji najčešće djeluju javno, na društvenim mrežama i chat aplikacijama. Oni se hrane smijehom i pozitivnim reakcijama svoje okoline – to im je vjetar u leđa.

Namjera im je svoju žrtvu isključiti iz društva.

 

CYBERSTALKER

…koristi tehnologiju za špijuniranje, uznemiravanje i prikupljanje podataka o drugoj osobi kako bi je zastrašio i ucjenjivao.

Najčešće žrtve su im djevojke u koje su navodno “ludo zaljubljeni”, bilo da su u vezi s njima ili ne, pogotovo ako su se nedavno prekinuli.
To je razlog zašto se ovo često smatra  nastavkom nasilja u partnerskoj vezi.

Cyberstalkeri se počinju tako ponašati u tinejdžerskim godinama, ali njihovo zlostavljanje postaje opasnije nakon razdoblja srednje škole.

Cyberstalkeri najčešće djeluju daleko od očiju javnosti. Oni se hrane strahom svoje žrtve i kontrolom koju imaju nad njom.

Namjera im je da osoba koju uhode bude u potpunosti pod njihovom kontrolom i da je fokusirana isključivo na njih.

Uhođenje, uključujući i cyberstalking, je kazneno djelo za koje su predviđene sankcije, uključujući novčane kazne ili kaznu zatvora do 3 godine! Ovo se također odnosi i na slučajeve kad su počinitelji maloljetnici, a smatra se osobito teškim djelom ako su žrtve maloljetnici.

Najčešće žrtve cyberbullyinga i cyberstalkinga su djevojčice i mlade žene, dok su počinitelji najčešće dječaci i mladići, što znači da su ovo vrste elektroničkog rodno uvjetovanog nasilja.

POSLJEDICE ZA ŽRTVE CYBERBULLYINGA i CYBERSTALKINGA MOGU BITI VRLO OZBILJNE!

Najteža posljedica za žrtvu cyberbullyja: SAMOUBOJSTVO.

Najteža posljedica za žrtvu cyberstalkera: POSTATI ŽRTVA UBOJSTVA.

CYBERBULLYING I CYBERSTALKING SU KAZNENA DJELA!

Sva djela nasilništva, uključujući elektroničko nasilje, poput uvreda i prijetnji, su kaznena djela za koja su predviđene sankcije, uključujući novčane kazne ili kaznu zatvora. Ovo se također odnosi i na slučajeve kad su počinitelji maloljetnici, a smatra se osobito teškim djelom ako su žrtve maloljetnici.

Uhođenje, uključujući i cyberstalking, je kazneno djelo za koje su predviđene sankcije, uključujući novčane kazne ili kaznu zatvora do 3 godine! Ovo se također odnosi i na slučajeve kad su počinitelji maloljetnici, a smatra se osobito teškim djelom ako su žrtve maloljetnici.

Oba tipa zlostavljača postojala su mnogo prije interneta, ali danas im tehnologija omogućuje da “unaprijede” svoje zlostavljačko ponašanje kako bi zastrašivali i sramotili svoje žrtve. Bully i stalker danas rijetko zlostavljaju svoje žrtve bez pomoći tehnologije.